Ποντικονήσι και Παναγία Βλαχερνών

Κανόνι – Ποντικονήσι

Το περίφημο Ποντικονήσι ανήκει στο Δήμο Κέρκυρας και απέχει 3 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει το τραγούδι «Κέρκυρα, με το Ποντικονήσι» και αν βρεθείτε εκεί σίγουρα θα καταλάβετε γιατί θεωρείται, μαζί με το Λιστόν, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Κανείς δεν μπορεί να πει σίγουρα από που πήρε το όνομα του, αλλά 2 εκδοχές επικρατούν: γιατί μοιάζει με ποντίκι από ψηλά, ή γιατί είναι μικρό σαν ποντικάκι.

Θα κατευθυνθείτε προς τη Γαρίτσα και μετά από μια σύντομη και γραφική διαδρομή θα φτάσετε στο Κανόνι. Από εκεί θα δείτε το Ποντικονήσι, το μικρό πράσινο νησάκι που βρίσκεται μπροστά από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας με τον πλωτό αεροδιάδρομο, στον κόλπο του Χαλικιόπουλου.

Παναγία Βλαχερνών

Η επίσκεψη στο Ποντικονήσι απαγορεύεται για λόγους προστασίας του νησιού, αλλά το δεύτερο πιο σημαντικό αξιοθέατο είναι λίγα μέτρα μακριά: η Παναγία των Βλαχερνών, είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία της πόλης, και βρίσκεται στο νησάκι της Βλαχέρνας που ενώνεται με την ξηρά με μια μικρή πεζογέφυρα. Στην πεζογέφυρα δένουν μικρά καϊκια και βάρκες που μεταφέρουν επισκέπτες.

ποντικονησι κερκυρα παναγια βλαχερνων
η Παναγία των Βλαχερνών μπροστά και το Ποντικονήσι πίσω της

Το Ποντικονήσι αναφέρεται σε πολλούς μύθους. Σύμφωνα με τον πιο διάσημο αυτών, το Ποντικονήσι είναι στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα, που τον έφερε στο νησί των Φαιάκων.

Κατά τη διάρκεια της τρομερής καταιγίδας, ο Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας μετέτρεψε το καράβι του σε αυτό τον καταπράσινο βράχο.

Το Ποντικονήσι και η Παναγία Βλαχερνών στο χάρτη

Corfu Airport Car Hire