Παλαιοκαστρίτσα

Η Παλαιοκαστρίτσα είναι ένα από τα πιο φημισμένα θέρετρα της Κέρκυρας. Κολπίσκοι και αμμώδεις παραλίες, ελαιώνες, κατάφυτοι λόφοι και βράχοι μέσα στη θάλασσα και ονειρεμένοι όρμοι για σκαφάτους συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό που μαγνητίζει τους επισκέπτες του νησιού.

Η Παλαιοκαστρίτσα είναι η περιοχή που επισκέπτονται όλοι, ακόμα και αν βρίσκονται για 2-3 μέρες στο νησί της Κέρκυρας. Ειδικά η θέα από ψηλά είναι εξαιρετική. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η Παλαιοκαστρίτσα ήταν η πρωτεύουσα του νησιού των Φαιάκων, όταν βασίλευε ο Αλκίνοος.

Πληροφορίες για την Παλαιοκαστρίτσα

Η Παλαιοκαστρίτσα βρίσκεται 25χλμ μακριά από την πόλη της Κέρκυρας και προσεγγίζεται από την Εθνική οδό Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας. Η περιοχή έγινε γνωστή χάρη στους Άγγλους περιηγητές και καλλιτέχνες το 19ο αιώνα που έρχονταν για να εμπνευστούν μέσα στο ονειρικό και ρομαντικό περιβάλλον της. Οι Άγγλοι δημιούργησαν και το πρώτο δρόμο της περιοχής, συνδέοντας το καστρομονάστηρο της Παναγίας με την πόλη της Κέρκυρας.

monastiri

Η Παλαιοκαστρίτσα άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1950 και άρχισε να αποκτά τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια και καταλύματα.

Το αντρικό μοναστήρι της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας, που αποτελούσε το μοναδικό οίκημα στην περιοχή για χρόνια, ιδρύθηκε το 1228 και διαθέτει τεράστια συλλογή Βυζαντινών κειμηλίων και εικόνων, και ένα σκελετό μαμούθ. Στην αυλή του υπάρχει και το μεγάλο πηγάδι όπου οι επισκέπτες πετούν νομίσματα και κάνουν ευχές.

Σήμερα το μοναστήρι το επισκέπτονται οι τουρίστες, αλλά όχι μόνο για λόγους ευλάβειας. Ο χώρος που βρίσκεται το μοναστήρι προσφέρει πανοραμική θέα στη Θάλασσα του Ιονίου και αποτελεί ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς το υπέροχο ηλιοβασίλεμα πριν κινήσει πάλι για την πόλη.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η Παλαιοκαστρίτσα ουσιαστικά δεν αλλοιώθηκε από την τεράστια τουριστική ανάπτυξη της. Αν και οι επιχειρήσεις εισέβαλλαν στο κομμάτι αυτό του νησιού, αναπτύσσοντας πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, μπαρ και εστιατόρια, η Παλαιοκαστρίτσα παραμένει το πιο κατάφυτο σημείο του νησιού, με δάση και ελαιώνες που δένουν απόλυτα με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Το τοπίο της Παλαιοκαστρίτσας

Στην Παλαιοκαστρίτσα υπάρχουν έξι όρμοι: ο Αγιος Σπυρίδωνας, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Πέτρος, το Αμπελάκι, η Αλίπα και τα Πλατάκια. Υπάρχει επίσης ένα γραφικό λιμανάκι που θυμίζει κλασικό και παραδοσιακό ψαράδικο ελληνικών νησιών. Το χαρακτηριστικό του τοπίου είναι φυσικά τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, καθώς και οι όμορφες αμμουδιές. Αν έχετε ακούσει τη φήμη ότι η Κέρκυρα έχει κρύα νερά, μάλλον οφείλεται στην Παλαιοκαστρίτσα – τα νερά είναι για τους τολμηρούς και όσους δεν επηρεάζονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η Παλαιοκαστρίτσα πάντως οφείλει την τεράστια φήμη της και στο βυθό της, καθώς τα βράχια που ορθώνονται στη θάλασσα δημιουργούν σπηλιές και υποθαλάσσια πηγάδια όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι, που αποτελούν κατεξοχήν προορισμό και αξιοθέατο για δύτες από όλο τον κόσμο. Από την Παλαιοκαστρίτσα μπορείτε να πάτε ολιγόωρη εκδρομή με σκάφος ή βάρκα και να δείτε τις υπέροχες σπηλιές αλλά και τους σχηματισμούς των βράχων στα νερά.

Θα δείτε επίσης το νησάκι Πετροκάραβο, λίγο έξω από την είσοδο του μικρού λιμανιού. Σύμφωνα με την παράδοση το Πετροκάραβο ήταν ένα Αλγερινό πειρατικό πλοίο που πέτρωσε έξω από τους όρμους της Παλαιοκαστρίτσας μετά τις δεήσεις του Ηγούμενου του Μοναστηριού.

Corfu Airport Car Hire