Λιστόν

Δυτικά από την Σπιανάδα βρίσκεται το Λιστόν, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην Κέρκυρα.

Πολυφωτογραφημένος, ο δρόμος με τις καμάρες που σχεδιάστηκε από τους Γάλλους στις αρχές του 19ου αιώνα, θυμίζει την οδό Rivoli στο Παρίσι. Το κτήριο με τις καμάρες κατασκευάστηκε από τον  Γάλλο Lesseps, ενώ στο σχεδιασμό βοήθησε και ο Έλληνας Μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.

Το Λιστόν είναι το πιο σημαντικό meeting point στην Κέρκυρα, χώρος που περπατούν, πίνουν καφέ ή ποτό ντόπιοι και τουρίστες κάθε ηλικίας που δοκιμάζουν Κερκυραϊκή Τζιτζιμπύρα. Το όνομα του δρόμου έρχεται από τα λατινικά και μάλιστα την Ενετική διάλεκτο – λιστόν σημαίνει ευθύς δρόμος και σε κάθε πόλη υπάρχει πάντα το λιστόν. Στην Βενετία ο δρόμος κάτω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου ονομάζεται και Λιστόν. Το όνομα δόθηκε στο δρόμο από τους ίδιους τους Κερκυραίους, που ήταν σαφώς επηρεασμένοι από την Ενετοκρατία.

λιστον κερκυρα

Λιστόν, το πιο κοσμικό σημείο στην Κέρκυρα

Το Λιστόν αποτελούσε πάντα το πιο κοσμικό σημείο της πόλης και για πολλά χρόνια ήταν ο κατεξοχήν τόπος διασκέδασης της αριστοκρατικής τάξη της πόλης της Κέρκυρας.

Σήμερα πολλοί προτιμούν το Λιστόν, και τις καφετέριες του για να απολαύσουν και τον επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής που περνά από τον ιστορικό αυτό δρόμο.

Το Λιστόν στο χάρτη της Κέρκυρας

Corfu Airport Car Hire