Κέρκυρα, το κοσμοπολίτικο νησί στο Ιόνιο

Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα των Επτανήσων και το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί της περιφέρειας, με πληθυσμό που φτάνει τις 108,000 κατοίκους. Μαζί με τα νησάκια Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι, και τους Παξούς και Αντίπαξους αποτελεί το νομό Κερκύρας.

Το νησί Κέρκυρα Βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο Πέλαγος,  και συνορεύει δια θαλάσσης με την Ιταλία και την Αλβανία. Η Κέρκυρα είναι ένα από τα κοσμοπολίτικα και πανέμορφα νησιά της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο.

Το όνομα της Κέρκυρας προέρχεται από τη Νύμφη Κέρκυρα, κόρη του ποταμού Ασωπού. Στα αγγλικά ονομάζεται Corfu, λόγω των κορυφών των βουνών στο Κάστρο της Κέρκυρας που αντικρίζουν όσοι επισκέπτονται το νησί.

Κέρκυρα – Ιστορία

Η Κέρκυρα αναφέρεται από τα αρχαία χρόνια, ως νησί των Φαιάκων. Έτσι τη συναντούμε στον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει στην Οδύσσειά του ότι ο Οδυσσέας ναυαγεί στις ακτές ενός νησιού και περιθάλπεται από τη Ναυσικά και τον πατέρα της Αλκίνοο, βασιλιά των Φαιάκων.

Η ιστορία της Κέρκυρας είναι συνδεδεμένη με κατακτητές, αλλά και ιδιαίτερα ακμάζουσες περιόδους. Βάνδαλοι, Οστρογότθοι, Μουσουλμάνοι και Νορμανδοί που λεηλατούσαν τις ιταλικές ακτές πέρασαν και από την Κέρκυρα. Από την πτώση του Βυζαντίου και της Κωνσταντινούπολης, η Κέρκυρα περνά στην κατοχή των Ενετών. Η Ενετοκρατία σημαδεύει την Κέρκυρα τόσο σε πολιτιστικό όσο και αρχιτεκτονικό επίπεδο και αποτελεί την πιο σημαντική περίοδο της ιστορίας της αφού κράτησε περίπου έξι αιώνες – κατά τους οποίους οι Τούρκοι έκαναν πολλές επιδρομές και καταστροφές χωρίς όμως να καταλάβουν ποτέ το νησί. Από την Κέρκυρα πέρασε ο περίφημος Μπαρμπαρόσα, και ο Ναπολέων. Τα Επτάνησα, ή αλλιώς Επτάνησος Πολιτεία ιδρύθηκε το 18ο αιώνα κατόπιν συμφωνίας των Τούρκων με τους Ρώσους που βρίσκονταν τότε στην περιοχή. Η Επτάνησος Πολιτεία ενώθηκε με την Ελλάδα επίσημα το 1864.

Οι Κερκυραίοι ήταν πάντα σπουδαίοι ναυτικοί και έμποροι, ωστόσο σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ασχολείται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και κυρίως με τον τουρισμό.

Αξιοθέατα και παραλίες στην Κέρκυρα

παραλια αγιος γεωργιος κερκυρα

Η Κέρκυρα είναι ένα εντυπωσιακά πλούσιο και όμορφο νησί με πολλές και ιδιαίτερες παραλίες που καθεμιά έχει το δικό της χρώμα. Αξίζει να πάρει κανείς το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό του και να εξερευνήσει αυτό το καταπράσινο και πολύ ενδιαφέρον νησί. Το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας είναι εξαιρετικό και εύκολα μπορεί κανείς με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή μηχανάκια να επισκεφτεί τις παραλίες αλλά και τα διάφορα αξιοθέατα του νησιού.

Το Σιδάρι με το περίφημο Canal D’ Amour, η Παλαιοκαστρίτσα, το Πρασούδι, η Γλυφάδα, η Ντάσια, η Κασσιόπη, οι Μπενίτσες και η Λευκίμμη είναι από τις διάσημες και δημοφιλείς παραλίες στην Κέρκυρα. Ο Κάβος, στην νότια πλευρά του νησιού είναι ένα τουριστικό θέρετρο στο οποίο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι τουρίστες, κυρίως από τη Μ. Βρετανία και τη Σκανδιναβία.

Η Κέρκυρα φημίζεται για τα πολλά της αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων το Αχίλλειον, θερινή κατοικία της Αυτοκράτειρας Σίσσυ της Αυστρίας, το Mon Repo – τα θερινά ανάκτορα των πρώην βασιλέων της χώρας – η Παλαιοκαστρίτσα με την εξαιρετική της μορφολογία και τοπογραφία, το κανόνι και το Ποντικονήσι, και φυσικά η ίδια η πόλη της Κέρκυρας που αποτελεί μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, με έντονα ενετικά και Φράγκικα στοιχεία.

Δραστηριότητες και Γενικές Πληροφορίες για την Κέρκυρα

Η Κέρκυρα διαθέτει μεγάλη ποικιλία ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο υπερπολυτελών αλλά και περισσότερο προσιτών ξενοδοχείων. Συνίσταται για διακοπές και χαλάρωση αλλά και για πολλές δραστηριότητες, όπως ιστιοπλοΐα, trekking στο όρος Παντοκράτορα αλλά και τέννις, ακόμα και κρίκετ!

Από την Κέρκυρα μπορεί εύκολα κανείς να επισκεφτεί τους Παξούς, τόσο με σκάφος όσο και με υδροπλάνο, τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά, ή να οργανώσει ημερήσιες εκδρομές στα μικρά νησάκια που βρίσκονται κοντά στο νησί.

Η Κέρκυρα προσεγγίζεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο, ενώ οδικώς μπορεί να φτάσει κανείς στην Ηγουμενίτσα και να πάρει το πλοίο που δένει στο λιμάνι της Κέρκυρας μετά από 1ώρα και 45 λεπτά. Η Κέρκυρα έχει απευθείας θαλάσσια σύνδεση με την Ανκόνα, το Μπάρι και τη Βενετία, ενώ μικρότερα πλοία εκτελούν διαδρομές προς την Αλβανία και την Κροατία.

Χάρτης της Κέρκυρας

χαρτης κέρκυρα

Corfu Airport Car Hire