Το χωριό Σιναράδες στην Κέρκυρα

Οι Σιναράδες είναι ένα χωριό που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, πάνω από την όμορφη παραλία του Αγίου Γόρδιου, ωστόσο δεν μπορεί να το δει κανείς από την παραλία. Το χωριό κτίστηκε επιμελώς σε τέτοιο σημείο ώστε να προστατεύεται από επιθέσεις πειρατών.

Η Ιστορία των Σιναράδων

Το χωριό Σιναράδες κτίστηκε στα μεσοβυζαντινά χρόνια, αλλά σύντομα εγκαταλείφθηκε για να επικοιστεί ξανά όταν έπεσε ο Χάνδακας (Ηράκλειο Κρήτης) το 1669 από πρόσφυγες που έφυγαν από την Κρήτη. Ακόμα και σήμερα συναντώνται στους Σιναράδες τυπικά Κρητικά επώνυμα σε -άκης.

Στα παλιότερα χρόνια οι Σιναράδες ήταν γνωστοί και ως Αξιναράδες, γιατι οι κάτοικοι του χωριού ήταν κυρίως γεωργοί (τσαπαδόροι ή αξιναράδες στην Κέρκυρα) , ασχολούμενοι με την καλλιέργεια ελιών και αμπελιών, σταριού και λιναριού.

χωριο σιναραδες

Τι θα δείτε στους Σιναράδες

Το κύριο χαρακτηριστικό του χωριού Σιναράδες, και ένα από τα πιο γοητευτικά  χαρακτηριστικά του είναι οι καμάρες των σπιτιών και των κτιρίων, που ονομάζονται βόλτα ( από την ομώνυμη ιταλική λέξη). Τα βόλτα υπάρχουν στα κατώφλια των σπιτιών αλλά και των κοινών αυλών σπιτιών, συνήθως τριών ή τεσσάρων, και είχαν πρακτικό λόγο ύπαρξης, αφού αποτελούσαν “σύμμαχο” των κατοίκων κατα των επιδρομέων, αφού μπορούσαν να αμυνθούν στα σπίτια τους πιο εύκολα, περιορίζοντας τους εχθρούς έξω.

παλιά σπίτια στους σιναραδες

Η αρχιτεκτονική στο χωριό Σιναράδες παρουσιάζει γενικά μεγάλο ενδιαφέρον, αφού τα γνωρίσματα της, εκτός από τα βόλτα, είναι τα ανάγλυφα μαρμάρινα πορτάκια, τα μικρά και στενά σκαλοπάτια που οδηγούν στις βεράντες (που ονομάζονται μπόντζοι), και τα κεραμίδια βυζαντινού τύπου, που είναι πιο ανοιχτόχρωμα από αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως σε κατασκευές.

Στο χωριό υπάρχουν 12 εκκλησίες, με τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Σπυρίδωνα να είναι οι πιο σημαντικές. Πρόκειται για μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, και έχει ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο που έρχεται από την Ιταλία. Οι Σιναράδες διαθέτουν επίσης Λαογραφικό Μουσείο, τη δική τους Φιλαρμονική ορχήστρα – η οποία μάλιστα υπάρχει από το 1961 – και Πνευματικό κέντρο το οποίο διοργανώνει πολλές δραστηριότητες και φεστιβάλ, καθώς και σεμινάρια Τέχνης.

Οι Σιναράδες είναι ένα χωριό που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους επισκέπτες της Κέρκυρας, κυρίως εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν κάτι πέρα από τις παραλίες και τα τουριστικά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Εξάλλου, προσφέρεται και για περπάτημα, αφού υπάρχει ένα πανέμορφο πευκόδασος έξω από το χωριό που προσφέρει μαγευτική θέα στο Γιαλισκάρι και την παραλία της Μαύρης Άμμου. Η περιοχή, λόγω της πανοραμικής θέας που προσφέρει ονομάζεται και Αερόστατο.

Corfu Airport Car Hire