Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη στη Βόρεια Κέρκυρα

Αν ρωτήσετε τους επισκέπτες της Κέρκυρας για τη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, πιθανότατα θα σας πουν ότι δεν έχουν ιδέα. Και αναρωτιέται εύλογα κανείς: Κέρκυρα έξω από το Λιστόν ή την Παλαιοκαστρίτσα δεν υπάρχει;

Κι όμως η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στην Κέρκυρα, με εξαιρετικά ευαίσθητο αλλά και πολυποίκιλο οικοσύστημα. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, στο δήμο Θιναλίων, μετά την παραλία του Αλμυρού και του Άγιου Σπυρίδωνα.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη καταλαμβάνει συνολική έκταση 400 περίπου στρεμμάτων και αποτελείται από το έλος Κουνουφάδι και την κυρίως λιμνοθάλασσα και είναι ένα μέρος γεμάτο αγριολούλουδα και καλαμιές, καθώς και υδρόβια φυτά που δε συναντά κανείς σε κανένα άλλο σημείο των Επτανήσων.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη – Το οικοσύστημα

βαρκα στη λιμνοθαλασσα αντινιωτη

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 λόγω της ιδιαιτερότητάς της αλλά και γιατί προσφέρει καταφύγιο σε πολλά είδη πουλιών.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στην περιοχή και παρακολουθούν το οικοσύστημα έχουν καταγράψει πάνω από 90 είδη αποδημητικών πουλιών, ερωδιούς, κορμοράνους, πάπιες, νεροχελώνες, ποταμοχελώνες και λαφίτες – ένα είδος ερπετού.

Το πιο σπάνιο είδος που συναντά κανείς στην περιοχή είναι η βίδρα ή σβίδρα όπως την αποκαλούν οι Κερκυραίοι και που ζει σε μεγάλους πληθυσμούς στην λιμνοθάλασσα. Αν και οι κυνηγοί προσπαθούν σθεναρά για το αντίθετο, η σβίδρα παραμένει ένα από τα προστατευόμενα είδη της λιμνοθάλασσας.

Στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη μπορεί να βρει κανείς δεκαέξι διαφορετικά είδη ορχιδέας – ο τόπος είναι κατάφυτος από λουλούδια και άγρια βλάστηση και προσφέρει εξαιρετικό τοπίο για χαλαρές βόλτες, φωτογραφίσεις ακόμα και πικνίκ αν είναι κανείς προσεκτικός.

Η λιμνοθάλασσα φημίζεται επίσης για το μεγάλο της ιχθυοτροφείο, ωστόσο μην περιμένετε να απολαύσετε τα ψάρια σας εκεί, καθώς δεν υπάρχουν εστιατόρια δίπλα στη λιμνοθάλασσα. Επιστρέφοντας στην πόλη της Κέρκυρας σίγουρα μπορείτε να βρείτε κάποιο ταβερνάκι με φρέσκο ψάρι από τη λιμνοθάλασσα.

Απειλές για τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

poulia1

Παρά το γεγονός ότι η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη αποτελεί προστατευόμενη περιοχή η τουριστική ανάπτυξη φαίνεται να την απειλεί σημαντικά.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τη γνωστή αδιαφορία των πολιτών και κυρίως των κυνηγών, πολλά από τα ενδημικά και αποδημητικά πουλιά πέφτουν νεκρά στη λίμνη, η οποία είναι γεμάτη από σκάγια. Οι τοπικοί παράγοντες δηλώνουν ότι ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί πουλιά που πέθαναν από μολυβδίαση, δηλητηριασμένα από τα σκόρπια σκάγια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας που σχεδιάζεται για τη λιμνοθάλασσα τα επόμενα χρόνια, και η οποία θα καταλάβει σημαντικό κομμάτι της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα η μονή Βατοπεδίου σχεδιάζει την ανάπλαση της περιοχής και την αξιοποίηση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, που είναι αιώνες ξεχασμένη.

Ο δήμος Θιναλίων έχει ήδη καταθέσει αίτημα για να μετατραπεί η περιοχή σε οικολογικό πάρκο, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις καταπατήσεων αλλά και τσιμεντοποίησης της λιμνοθάλασσας.

Corfu Airport Car Hire