Ορος Παντοκράτορας στην Κέρκυρα

Ο Παντοκράτορας είναι η υψηλότερη κορυφή της Κέρκυρας, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αγναντέψουν το Ιόνιο Πέλαγος, τα αλβανικά βουνά και τα όμορφα Κερκυραικά χωριά. Ο χωματόδρομος που οδηγεί κοντά στην κορυφή του Παντοκράτορα είναι μεγάλος σε μήκος και εξαιρετικά ενδιαφέρων, από άποψη θέας.

Πώς να πάτε στον Παντοκράτορα

Για να φτάσει κανείς στον Παντοκράτορα από την πόλη της Κέρκυρας, ακολουθεί τη σήμανση προς την Παλαιοκαστρίτσα και στρίβει προς Δασιά, με κατεύθυνση την περιοχή Σπαρτύλα. Από τη στιγμή που φτάνει κανείς στο Σπαρτύλα ξεκινά ένας χωματόδρομος 6χλμ, προσφέροντας εξαιρετική θέα στο χωριό, το οποίο μοιάζει κάπως μετέωρο στο βουνό.

Ανεβαίνοντας προς την κορυφή του Παντοκράτορα περνά κανείς από την περιοχή Στρινύλα, η οποία σηματοδοτεί και την δραματική αλλαγή του τοπίου: Η Κέρκυρα δεν είναι πια το κοσμοπολίτικο και εξαιρετικά τουριστικό μέρος που ήταν, αλλά γίνεται πιο ήσυχη, μια αγροτική περιοχή, με μάντρες, πεζούλες και κηπευτικά.

Η Μονή Παντοκράτορα

μονη παντοκρατορα κερκυρα

Στην κορυφή του Παντοκράτορα οδηγεί ο δρόμος από την Πετάλεια, τον οποίο μπορεί να πάρει κανείς και όταν θέλει να επισκεφτεί τη Μονή Παντοκράτορα. Η Μονή του Υψηλού Παντοκράτορα βρίσκεται σε υψόμετρο 917μ και είναι μια εξαιρετικά ανακαινισμένη Μονή.

Πρόκειται για μια μονόχωρη και καμαρόσκεπαστη Εκκλησία με εφαπτόμενα τα κελιά των μοναχών. Το τέμπλο έχει κατασκευαστεί το 1711, και οι επισκέπτες του ναού μπορούν να δουν πλήθος αγιογραφιών και αργυρών πουκαμίσων. Στη μονή κατοικεί σήμερα ένας μοναχός.

Θα σας ξενίσει λίγο η τεράστια κεραία της ΕΡΤ πάνω στο βουνό, πολύ κοντά στην Μονή, και ίσως νιώσετε ότι οι μεταλλικές κατασκευές προσβάλλουν την ομορφιά του τοπίου, αλλά δυστυχώς εδώ και χρόνια οι προσπάθειες των κατοίκων δεν έχουν αποδώσει.

Ο Παντοκράτορας είναι ένα βουνό εξαιρετικής ομορφιάς και μια περιοχή που φημίζεται για τις όμορφες περιπατητικές διαδρομές της. Από το Στρινύλα θα βρει κανείς ένα εξαιρετικό μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του βουνού, προσφέροντας συναρπαστική θέα. Το ίδιο μονοπάτι είναι και συνήθης δρόμος για Mountain bike, ενώ θεωρείται και εξαιρετικά όμορφη off road διαδρομή αν θέλετε να πάρετε το τζιπ σας σε νέες περιπέτειες.

Corfu Airport Car Hire